5 Tips om van je winterdip een kans te maken

Zodra de blaadjes beginnen te vallen ontstaat er, voor een grote groep mensen, de winterdip. Als een sluier valt hij over je neer: gevoelens van lusteloosheid, somberheid en een grote behoefte aan het eten van koolhydraten en zoetigheid. Gecombineerd met de drang om in bed te blijven liggen in plaats van naar buiten te gaan. Het gebrek aan concentratie helpt niet om te komen tot een productieve dag. Juist nu we door COVID-19 meer thuis doorbrengen en onze bewegingsvrijheid inperken vergroten we de kans om een winterdip te krijgen.   

Nu is er helemaal niets mis met een winterdip en is het juist een kans om je aandacht te verschuiven naar wat belangrijk voor je is; jijzelf. Het gebrek aan daglicht en het veranderen van je biologische klok hebben het effect dat ons lichaam een nieuwe balans moet vinden. Wanneer we op één been staan en wankelen, heeft het geen zin om onszelf op te jagen.

  1. Toon begrip en compassie

Geef jezelf simpelweg een aai over je wang: “het komt wel goed, schatje”. De winter is een van de vier seizoenen en na het ene seizoen komt het andere. Het is tijdelijk en zo ook je zwaardere gemoed. Daarbij kun je er niets aan veranderen, dus kun je de tip van de Dalai Lama ten harte nemen. En besluiten dat wanneer je met een probleem geconfronteerd wordt – en je er niets aan kunt veranderen- het geen zin heeft om je er zorgen over te maken. Dus, het is winter en daar mag je het mee doen. Elke keer wanneer je in de ochtend wakker wordt en ervaart dat je het zwaar vindt om op te staan en met de dag te beginnen, spreek jezelf dan liefdevol toe. “Ja, je bent uit balans en ja, nu heb je daar extra last van.” Tegelijkertijd sta je op en begin je aan de dag. En elke keer wanneer je merkt dat je jezelf toespreekt met negatieve gedachten en oordelen, herinner je jezelf aan deze tip. En leg de focus op het vinden van een balans.

  • Geef jezelf een vast ritme

Door op de bank in slaap te vallen, te laat naar bed te gaan en te snoozen maak je het jezelf extra zwaar om in de ochtend op te staan. Juist nu het al zwaarder is, herinner je jezelf aan de eerste tip. Door jezelf een vast ritme te geven, geef je jezelf de kans om te rusten en aandacht te leggen op je behoefte aan cocoonen. Spreek met jezelf een tijd af waarop je vaak naar bed gaat. En houdt je aan deze tijd. Ook als je vindt dat er redenen zijn om niet te gaan, ook als je Netflix serie nog bezig is. Als het bedtijd is dan duik je je bed in. Rol jezelf in je dekbed, ga lekker liggen en geniet van het moment dat je in bed ligt. Zie het als een cadeautje aan jezelf; je mag je batterij opladen.

  • Geef jezelf lucht.

De winter kent hele fijne zonnige dagen naast dagen van miezer, regen, wind en sneeuw. Trek comfortabele en warme kleding aan en spreek met jezelf af dat je elke dag minimaal een keer een wandeling maakt van 30 minuten tot een uur. Het helpt om een vaste route te kiezen omdat je dan niet na hoeft te denken of je links of rechts gaat. Maak het jezelf gemakkelijk en laat je benen je dragen. De drukpunten op je voeten worden geactiveerd, de frisse lucht in je lijf brengt letterlijk lucht en gun jezelf een moment voor jezelf. Zoals bij tip twee geldt ook hier dat een vast ritme je duidelijkheid en structuur geeft zodoende ook de kans om structureel voor jezelf te zorgen. Jij verdient lucht, hop aan de wandel.

  • Gun jezelf afwisselende voeding.

Een disbalans in je lichamelijk, mentaal en geestelijk welzijn zorgt vaak voor behoefte aan troostvoeding. Een stuk chocolade of een bak met chips kan helemaal geen kwaad als je zorgt voor voldoende beweging en nachtrust zodat je stofwisseling in balans blijft. Je maakt het jezelf alleen extra zwaar als je behoefte aan “ongezond” ook zodanig noemt en jezelf er voor (af)straft. Ongezonde voeding is voeding die je energie kost in plaats van oplevert. Omdat het bijvoorbeeld een suikerdip veroorzaakt en omdat het kan zorgen voor een gewichtstoename.
Wat je wilt is dat je zorg draagt voor je lichaam, mentaal en geestelijk welzijn. Voeding met voldoende vitamine, mineralen en gezonde vetten draagt bij aan het lekker voelen in je eigen lijf; het geeft je energie.
De kans van de wintermaanden is dat je jezelf gunt om afwisselend te eten. Je wisselt eetmomenten af; voeding die je energie kost en voeding die je energie geeft. Als je de focus legt om dit proces in balans te krijgen, heb je de hele winter de tijd om te oefenen. En beland je in de lente met een liefdevol eetpatroon waar je de komende seizoenen mee verder kan.

  • Blijf in verbinding.

De mens heeft behoefte aan contact. Aan wezenlijk contact met andere mensen. Mensen die ons zien, horen en kennen. Die er voor ons zijn en wij willen er voor de ander zijn. Het geeft ons de rust dat we erbij horen. In de behoefte aan verbinding vergeten we regelmatig de verbinding met onszelf. Sociale media helpt alleszins om de focus op onszelf te leggen; op onze eigen gedachten, gevoelens en gedragingen. Voortdurend worden we geconfronteerd met alles wat anderen goed doen en najagen. In contact met anderen is het een uitdaging om in contact met jezelf te blijven. Wat voel ik? Wat wil ik? Waar liggen mijn behoeften? De winter geeft je de uitlezen kans om hier optimaal focus op te leggen. Nu je toch, meer dan in de andere seizoenen, behoefte hebt om onder een deken op de bank te liggen geef jezelf dan de kans om met jezelf te verbinden. Je krijgt in de winter de kans om letterlijk even stil te staan en te ervaren waar je staat. Hoe gaat het eigenlijk met je? Neem de tijd tot je in de lente weer meer naar buiten gericht in contact treedt, om te bezinnen en te ervaren waar jouw wensen en behoeften liggen.

En in alle vijf de tips is balans de sleutel. Verwacht niet dat je je direct zo fit als een hoentje bent als je vijf nachten op rijd om 22.00 uur in je bed ligt. En straf jezelf niet af als je niet verder komt dan bedenken dat je behoefte nu is om te huilen en chips te eten. Winter is de maand van de warme dekens, leg er eentje over jezelf en binnen no- time is het lente en ben je met deze vijf tips ineens meer in balans dan toen de winter begon.