Waarom geweldloos communiceren met jezelf een goed idee is

Op goede dagen kunnen we het heel gezellig hebben met onszelf. Zoals wanneer de zon schijnt en we het terras op duiken met vrienden. Of op dagen dat we uitgerust opstaan en we weten dat het een top dag is; gewoon omdat het zo voelt. De dagen waarop je haar precies uitpakt zoals je wilt en er geen pukkel op je gezicht te traceren is. Dat zijn de dagen dat je niet met jezelf in de clinch ligt. Tot er een dag komt.

Het regent en je make-up zakt naar beneden. Twee fietsbanden lek. Je vriend belt op dat hij met zijn ex moet praten want ze zit met zichzelf in de knoop. Dát zijn de dagen waarop de kans groot is dat je met volle agressie of met sluipende passief agressieve toon met jezelf in gesprek gaat. Veelal daarna ook met de mensen om je heen. Om vervolgens te belanden in een situatie waarin je hoopt dat de ander het komt goed maken. Dit zijn de beste dagen om te oefenen met geweldloos communiceren.

Marshall Roosenberg is de grondlegger van deze manier van communiceren die ook wel ‘verbindende communicatie’ wordt genoemd. Daarmee belanden we bij de eerste van vijf redenen waarom het aanleren van deze methode een strak plan is. Verbinden met jezelf is – mijns inziens – altijd een goed idee.

 

Met jezelf in contact treden doe je door empathisch met jezelf om te gaan. De betekenis van empathie, volgens die Dikke van van Dale, is het vermogen om je in te leven in de gevoelens van anderen. Omdat we de focus op jou hebben, mag je je nu inleven in je eigen gevoelens. Inleven is wat anders dan willen en/ of moeten oplossen, mee lijden of bagatelliseren. Het enige wat je hoeft te doen is ontdekken wat je voelt en dit erkennen. Dat lijkt super simpel maar dat valt in de praktijk vaak tegen.

Veel vrouwen hebben namelijk ervaren dat bepaalde gevoelens niet werden erkend en het uiten ervan niet werd geaccepteerd. Zodra je de stem van jouw ouders hoort, terwijl je gevoelens ervaart die je geleerd hebt weg te stoppen, ontstaat er een worsteling. Focus je dan op de empathische stem. De stem van de volwassene in jou, die met wat meer afstand naar jou kan kijken. Dit is vaak de stem die je gebruikt als je begrip toont voor je vriendin als zij hard voor zichzelf is. Die vrouw zit in jou; zoek je innerlijke vriendin.
Wanneer het je lukt om te benoemen wat je voelt en dit te erkennen, verdwijnt er al een heel veel frustratie. En vaak ook gevoelens van eenzaamheid, want er is er al één die jou serieus neemt. Win- win dus. Je snap het, dit is de tweede reden.

Marshall geeft in zijn methode vier stappen waar je mee uit de voeten kunt. Het fraaie is dat je heen en weer kunt bewegen tussen de vier stappen. Zit je cosy? Want dan nemen we ze een vlucht achter elkaar door. Let’s go!

  1. Waarneming. Dit doe je door te benoemen wat er gebeurt. Hou het zo feitelijk mogelijk en dat lukt als je de stemmen in jezelf uit elkaar haalt. Door het kind in je te horen (“Hij deed dit en zij deed dat en dat vind ik niet eerlijk”) en daarna opnieuw te luisteren naar de stem die met afstand kan kijken, de volwassene. In Transactionele Analyse onderscheiden ze drie stemmen (ouder – kind – volwassene ) om je te helpen grip te krijgen op je gedachten, gevoelens en gedrag. Dit is voor een andere keer. You got this want je weet wie je moet zoeken; je innerlijke vriendin;
  2. Marshal vertelt ons dat we bij stap twee de focus verschuiven naar ons gevoel. Dat is een makkelijke stap want daar waren we al mee begonnen. Appeltje eitje. Benoem wat je voelt, je weet nu hoe het moet;
  3. Behoefte. Kijk dit is een uitdaging. Marshall is ervan overtuigt dat onder gevoel een behoefte schuilt gaat. Empathie is nu heel belangrijk omdat veel vrouwen pleasen en gewend zijn om hun behoeften ondergeschikt te maken aan die van de ander.
    De kans dat je nu al je demonen ontmoet is dan ook groot; groet ze en zeg ze gedag. Want jij hebt een plan en dat is geweldloos met jezelf verbinden én een demon is alles behalve geweldloos. Wees moedig, kijk ze aan en zeg ze gedag. Hier belanden we aan bij de derde reden waarom geweldloos met jezelf omgaan een goed plan is. Als het jou lukt om liefdevol met jezelf te communiceren toon je het voorbeeld waarvan je wilt dat anderen het volgen. En die quote trek ik niet zo maar uit mijn duim. Het was Mahatma Gandhi die de wereld vertelde dat je het voorbeeld moet zijn want je wilt zien in de wereld. Zodra jij liefdevol met jezelf omgaat omdat je jezelf serieus neemt; je gevoelens hoort, kent en ziet en vervolgens kunt benoemen waar jij behoefte aan hebt schijn je licht op jezelf. En niemand kan dat licht doven. BAM!
  4. Bij stap vier in Marshall zijn methode kom je aan bij het verzoek. Cruciaal bij deze laatste stap is dat je beseft dat zowel het antwoord “ja” evenals het antwoord “nee” goed is want je werkt aan het vinden van een oplossing voor het voorzien in jouw behoefte. Je begint er al aan te wennen hè, het is zalig als je jezelf serieus neemt. Simpel gezegd betekent het dat je verzoek een gesloten vraag is. Wat betekent dat we alle omwegen mogen loslaten; we hoeven niet na te denken over hoe we het gaan zeggen of wanneer. Het is geweldig, je zegt gewoon wat je wilt. De wereld gaat voor je open en dat is de vierde reden waarom deze manier van communiceren je leven gaat veranderen. Je kunt jezelf een verzoek doen en er zelfs “nee” op antwoorden. Het zal je verbazen dat je door jezelf serieus te nemen je wellicht helemaal niet meer zo nodig wilt waar je aanvankelijk (in je boze bui) focus op had.

Die Marshall gaat jou helpen om zelf over je wang te strijken in plaats van af te dwingen dat een ander het bij je doet. Het zal je verbazen maar binnen mum van tijd dienen zich mensen om je heen aan die jouw hernieuwde manier van in het leven staan, heel aantrekkelijk vinden en bewonderen. Zonder dat je het doorhebt ga je op eenzelfde verbindende manier met je omgeving communiceren en voor je het weet kent je leven meer rust en liefde. Met andere woorden meer blijdschap. En dat is nu precies de vijfde en laatste reden waarom het de moeite waard was om dit hele artikel uit te lezen en te beginnen met geweldloos met jezelf te communiceren. Heb lief.