Blijf ademen; een simpele maar effectieve ademhalingsoefening.

Het is vanzelfsprekend en toch schiet het er makkelijk bij in. Je ademhaling is cruciaal voor hoe je omgaat met wat er op je af komt. Door je bewust te zijn van hoe de lucht door je lichaam gaat; beland je in het moment. Het voordeel daarvan is dat je vanuit het moment naar een situatie kunt kijken en het verleden en de toekomst even los laat. Je autonoom zenuwstelsel kalmeert en je stressniveau daalt.

Stap 1: Zet je voeten stevig op de grond, wiebel je tenen, beweeg rustig van je hiel tot aan je voorvoet zodat je stevig staat. Focus op de grond onder je voeten.
Stap 2: Laat je schouders zakken, voel hoe je rug en nek ontspannen en focus op de stand van je hoofd. Ontspan je gezicht; wees zacht.
Stap 3: Adem rustig door je neus in en voel hoe de lucht jouw lichaam vult. Focus op de route die de lucht aflegt.
Stap 4: Adem vervolgens rustig door je neus uit en focus op de weg die de lucht neemt op de weg naar buiten.

Om jezelf uit te dagen kun je van Level 1 naar Level 2 werken:
Level 1: Herhaal stap 3 en 4 waarbij je vier tellen neemt om in te ademen en uit te ademen.
Level 2: Herhaal stap 3 en 4 waarbij je vier tellen neemt om in en uit te ademen. Na elke uitademing tel je hoe vaak je dit proces doet.

Dit is geen wedstrijd! Dus als je competitief bent aangelegd kun je de nadruk leggen op het zo rustig en beheerst uitvoeren van de oefening. Het is helemaal niet erg als er gedachten oppoppen en je aandacht vragen; zo werkt het brein. Je hebt de keuze om deze gedachte te herkennen en daarna te parkeren. Met enige oefening ontdek je dat wanneer je gedachten niet probeert vast te pakken en er op voort borduurt, ze voorbij waaien als wolken.